Link zur Seite versenden   Ansicht zum Drucken öffnen
 

Maria Ș.

DENTA_Timisoara_Maria Ş_photo1

de Diana Zlibut

 

Nume: Maria Ș

Sex: feminin

Loculnasterii: Sebeș, județul Alba

Locul de reședință: Timișoara

Naţionalitate: Română

 

Atunci

 

În ce an v-ați născut?

1947

 

Vă rugăm să descrieți pe scurt împrejurările în care ați copilărit

M-am născut în Sebeș, județul Alba. Am locuit în Sebeș cu familia până la 18 ani, când am plecat la Deva la Școala Tehnică Sanitară cu clasă de farmacie. Am făcut cei 2 ani de școală acolo și după aceea am lucrat în Orăștie, apoi în Deva.

 

Vă rugăm să descrieți pe scurt circumstanțeleîn care ați trait, din adolescență până la pensionare

Am lucrat în același punct farmaceutic până în 1987. M-am căsătorit în anul 1969.Tot în Deva am născut singurul copil pe care îl am, unbăiat, pe Nicușor. Când Nicușor trebuia să vină la facultate, în 1987, am venit în Timișoara. El a ales Timișoara, iar noi ne-am mutat în Timișoara. De când am venit aici, am lucrat în aceeași unitate, la farmacia de lângă Spitalul Județean. Am continuat să lucrez și după pensionare.

 

Vă rugăm să descrieți legăturile intergeneraționale din familia dumneavoastră

Pe bunici nu i-am cunoscut. Cu părinții, m-am înțeles bine. Am fost 5 frați, mai am o soră și trei frați. Cu soacra, m-am înțeles bine, de asemenea. Am fost respectuoasă cu părinții, iar Nicușor, băiatul meu, nu m-a supărat niciodată.Mama mi-a spus întotdeauna “asta îți place, asta fă”.

DENTA_Timisoara_Maria Ş and husband_photo2

Acum

 

Când erați tânără, care era opinia dumneavoastră despre bătrânețe, despre viața la pensionare, și cum este acum, cu adevărat. Ce înseamnă pensionarea pentru dumneavoastră?

În tinerețe, nu m-am gândit cum va fi acum. După ce m-am pensionat, am continuat să lucrez încă 10 ani. M-am pensionat în anul 2005. Pensia este suficientă, nu mă pot plânge. România este o țară sigură, nu mi-ar fi plăcut să plec de aici. Ca la mine acasă, nu este niciunde.

 

Vă rugăm să descrieți pe scurt împrejurările în care trăiți acum.

Locuiesc cu soțul meu, la casă, înTimișoara. Pensia este suficientă. Nepoțica mea, Irina, a intrat la facultate în Anglia. Ea a studiat ultimele două clase de liceu, tot în Anglia. Are avion de la Timișoara acolo.

 

Vă rugăm să vă descrieți activitățile zilnice din prezent

Îmi place să lucrez grădina, iar de gătit, gătesc în fiecare zi.

 

Ce media folosiți în viața de zi cu zi (TV, radio, ziare) și ce tehnologii noi folosiți (Internet, computere, telefoane inteligente)?

Folosesc computerul, internetul, televizorul și radioul. Nu folosesc smartphone-ul.

 

Ce vă motivează sau vă poate motiva?

Mă motivează copilul și nepoata. Pentru ei trăim acum.

 

În opinia dumneavoastră, care sunt rolurile majore ale pensionarilor?

Bunicii îngrijesc cel mai bine pe copii. Pe băiatul meu, l-am trimis la grădiniță când era mai mare, în rest a stat cu bunicii. Nu sunt de acord cu mersul copiilor la grădiniță de la 2 ani.

 

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru generațiile tinere?

Să respecte oamenii în vârstă. Am impresia că tineretul de astăzi, parcă urăște oamenii în vârstă, parcă din cauza lor nu merg treburile cum trebuie. Pe vremuri, nu era așa ceva.

 

Întrebări specifice României:

 

Care dintre obiceiurile tradiționale românești le mai păstrați în familia dumneavoastră?

Toate sărbătorile.

 

Ați trecut printr-o experiență dureroasă cauzată de regimul comunist (persecuție, deportare, naționalizare etc)? Cum ați reușit să depășiți acel moment dificil?

Nu.

 

Care sunt valorile după care v-ați ghidat pe parcursul vieții și pe care dintre ele le transmiteți urmașilor?

Valorile creștine.